7.11.2017

Sirkkaisia salaatteja vai perinteisiä pöperöitä?

Eurajoen lukion ensimmäisen vuoden opiskelijaryhmä ei päästänyt riemunkiljahduksia, mutta eivät myöskään inhonneet, kun Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen
Sari Puputti paljasti tuomansa erikoistuotteen maisteluun: kotimaisia kuivattuja kotisirkkoja! Lyhyen keskustelun jälkeen ilmeni, että olipa ryhmästä muutama jo sirkkoja tai muita ötököitä maistellutkin ulkomaanmatkoilla.

Syksyn Nuhevima-työpajojen teema Eurajoella ei suinkaan kuitenkaan ollut nousussa oleva ötökkäruoka, vaan erilaiset kasvikset - ja kaikilla aisteilla havannoituna.
4.10.2017 ensimmäisessä tapaamisessa tutustuimme kuitenkin ensin ruokalähtöisten esimerkkien avulla kaikkiin aisteihimme ja perusmakuihin. Aistien saloihin perehdytti professori Mari Sandell, joka pisti varmasti monen opiskelijan aamu-uniset makuhermot koetukselle maistattamalla makuliuoksia aina makeasta karvaaseen ja suolaisesta happamaan, sekä näiden erilaisilla yhdistelmillä. Vai miltä kuulostaa oliivi hunajalla höystettynä? Tai miten kuvailisit umamia?

Työtä jatkettiin parin päivän kuluttua tästä konkreettisella salaattipajalla, jossa valmistettiin toiveiden mukainen salaattiannos tarjolla olevista raaka-aineista. Samalla juteltiin erilaisista valinnoista ja salaatin koostamisesta, raaka-aineiden käsittelystä, muodoista, väreistä.. mitä moninaisimpia ulottuvuuksia salaatit sitten mieleen herättikään.

Erilaisia salaatteja muotoutui niin monta kuin oli opiskelijoitakin: pieniä hedelmäisiä annoksia, lounassalaatteja runsain höystein tai simppeleitä sormisyötäviä - kaikki oman maun mukaan. Ja päätyi niitä sirkkojakin maisteltavaksi muutamien kokeilunhaluisten lautasille!