25.9.2017

Ruokatoiveet kuuluviin kouluissa

Miten teidän koulussa kysellään opiskelijoiden mieltymyksistä kouluruoan suhteen? Järjestetäänkö mieliruokaviikkoja, toimiiko ruokaraati?

Helsingin Sanomat kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluruokakyselystä (HS 25.9.2017) mielenkiintoisia faktoja: yli 23% lukio-opiskelijoista (1. ja 2. vuoden opiskelijat) ja lähes 27% ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoista ei syö koululounasta päivittäin.  Positiivista kuitenkin on, että määrä on vähentynyt vuosien saatossa (2011-2017 tarkastelujaksolla).

Lehti oli seurannut Espoolaisen koulun ruokaviikkoa ja hävikkiin päätyneestä ruoasta yli 90% oli tarjoiluastioihin jäänyttä ruokaa. Suuri tekijä ruokahävikin vähentämisessä on siis myös se, että opiskelijat tulevat syömään ruokalaan, ruoka tarjoillaan sopivaan aikaan (kiireettä) ja ruoka on myös nuorille maistuvaa ja laadukasta. Opetushallituksen kouluruokafoorumun visiossa kaikki syövät vuonna 2020 (HS 25.9.2017), joten toimenpiteitä ja hyvin alkanutta kehitystyötä kouluruoan suhteen on kuitenkin hyvä jatkaa.

Aina ruokalajeja ei poisteta suoraan listalta, vaan niihin tehdään muutoksia palautteen perusteella, kuten Tampereella:

"Huonosti menevät ruokalajit ovat usein sellaisia, että ne jakavat mielipiteitä, kuten maksalaatikko, hernekeitto ja mustamakkara. Meillä ruokalajeja ei ole juurikaan poistettu listalta, vaan niitä on kehitetty palautteen perusteella, esimerkiksi kasvisruokiin on haettu enemmän makua”, kertoo Tampereen kaupungin tuotekehitysvastaava Maiju Suvanto." (HS 25.9.2017)

Nuhevima-projektissa pyritään myös monin eri tavoin kuuntelemaan nuorten mieltymyksiä ja toiveita ruoan suhteen - ei ainoastaan pohtimaan kasvisten osuutta ja tarjoilumuotoa kouluruokailun osana. Viimeisen toimintavuoden syksyn lopulla saamme kattavan katsauksen kolmen vuoden ajan tehdyistä seurantakyselyistä, johon on vastannut kaikki projektiin osallistuneet nuoret eri puolilta Suomea.

Alustavissa tuloksissa kuitenkin on jo selkeästi nähtävissä se, että kasvikset eivät erityisesti maistu n. 17-vuotiaille opiskelijoille, sillä kysyttäessä ennen toimenpiteitä noin puolet vastanneista söi ainoastaan 1-2 annosta kasviksia päivässä, vaikka suositus on vähintään 5 annosta. Projektin aikana työpajoissa on kuitenkin saatu loihdittua maistuvia annoksia esimerkiksi kesäkurpitsasta, bataatista tai uusia kasviproteiinivalmisteita yhdistelemällä lempiruokiin kuten tortilloihin.

Lisää uusimman kouluterveyskyselyn tuloksista voi lukea THL:n sivuilta.