28.9.2017

Onnellisilla porkkanoilla onnellisia ihmisiä

Voivatko kasvikset tuottaa muutakin hyvää kuin maistuvan aterian? Tutkimusten mukaan kyllä. Tämä ja monta muutakin mielenkiintoista faktaa kasvisten terveys- ja ympäristövaikutuksista saatiin Nuhevima-projektin ruoka-aiheisella luennolla Kainuun ammattiopistolla 28.9.2017. Luennon piti Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Raija Tahvonen.

Luento oli osa kolmivuotisen, nuorille suunnatun kasvisten menekinedistämisprojektin toimenpiteitä. Kainuun ammattiopisto on ollut mukana projektissa alusta asti, vuodesta 2015 ja projektin aikana on mm. kehitetty uusia kasvisvoittoisia annoksia Mamselli Vimpelin ruokalistalle, sekä tutustuttu aistilähtöisesti ruokaan.

Kasvisten sisältämistä mikrobeista puhutaan nyt paljon. Useissa tutkimuksissa on jo todettu kasvisten monipuolisista terveysvaikutuksista ja myös kasvisten käytön ja viljelyn lisäämisen positiivisia ympäristövaikutuksia.  Nyt on myös todennettu, että monipuolinen ja runsas kasvisten syönti lievittää masennusta ja ahdistusoireita.  Vaihdetaanko siis mieluummin pillerit vaikkapa porkkanoihin?

Kasviksissa on muutakin terveellistä kuin vitamiinit, kivennäisaineet ja kuidut. Kasveilla on todettu olevan myös samantyyppinen hormonijärjestelmä ja mikrobisto kuin eläimillä ja ihmisillä, ja ne säätelevät kasvin toimintaa. Kasvin hormonit ja bioaktiiviset yhdisteet  näyttävät vaikuttavan myös ihmiseen - joko suoraan tai aktivoimalla suoliston omaa mikrobistoa.  Erityisesti on löydetty mielialaa parantavia yhdisteitä. Tämä herättää myös pohdinnan kasvisten viljelyolosuhteiden merkityksestä: onko luomuporkkana mikrobeiltaan parempi kuin teholannoitettu porkkana ja miten se vaikuttaa meihin ihmisiin? Tästä lienee hyvä jatkaa tutkimuksia ja vähintäänkin kuulostella omakohtaisia kokemuksia!

Puutarhassa möyrijöille on myös oma etunsa: maasta voi saada iholleen mikrobeja, jotka edistävät serotoniinin – eli ns. onnellisuushormonin tuotantoa. Taisivat siis muinaiset kiinalaiset olla oikeassa siinä, että mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito. Eikä sekään ei kovin tärkeää…


Maistuvaa, värikästä syksyä ja nauttikaa satokauden antimista!