10.4.2017

Sopan salaisuudet ja muuta kasvisvoittoista ruokaa

Nuheviman tuotekehityksessä Turussa päästiin mukavasti liikkelle, kun työpajan aluksi selvitettiin kasvissosekeiton salaisuuksia syömällä.

Kasvissosekeitto tuntuu olevan useassa koulussa nuorten "ei niin suosittujen ruokien" listalla. Päätimme Hopian Anun kanssa tarttua entistä hanakammin haasteeseen ja pureutua siihen, miksi keitto ei maistu nuorille.

Teimme Turun ammatti-instituutin keittiöpalvelupäällikkö Sari Salmio-Nurmisen avustuksella etukäteen valmiiksi sosekeiton porkkanasta, bataatista ja perunasta maisteltavaksi työpajan kärkeen. Pidimme rakenteen ja mausteet tarkoituksella hyvin yksinkertaisina, jotta pääsisimme sosekeiton perusolemukseen ja mahdollisiin kehittämisideoihin hyvin kiinni.

Opiskelijat maistelivat, haistelivat, arvioivat väriä ja rakennetta sekä suutuntumaa keitosta. Makua kaivattiin lisää ja työpajan aikana kolme jäseninen ryhmä perehtyikin maustehyllyn valikoimaan ja testaili erilaisia makuyhdistelmiä. Kaikille lopulta pääsi kokeiltavaksi chili-ruohosipuli-tilli -kombinaatio niin vahvana kuin laimeampana versiona.  Seuraavassa työpajassa testaillaan vielä lisää vaihtoehtoja ja perehdytään paremmin maustamiseen ja mittaamiseen.

Ensimmäisessä työpajassa käynnisteltiin omien toiveiden mukaisesti valmistettuja ruokia ensimmäisen tapaamiskerran mieliruokien ja ei-niin-mieluisten ruokin pohjalta. Yhdessä keittiöpalveluiden kanssa kehittelyyn päätyivät tortillat ja ratatouille kasvissosekeiton lisäksi.

Pienissä tiimeissä testattiin miten nyhtökaura ja Härkis toimivat erimuotoisten tortilla-annosten teossa,  sekä kuinka erilailla ja erilaisista raaka-ainekokonaisuuksista ratatouille voidaankaan koota. Kauan ei opetuskeittiössä hiljaista hetkeä ollut, kun koko ryhmä pääsi toteuttamaan kasvisvalikoimasta omia annoksiaan. Työpajan päätteeksi hyväksyviä nyökkäyksiä sai erityisesti Härkis-tortillat, jotka saattavat päätyä koulun ruokalistalle jo vappuviikon ruoaksi!

Seuraava työpaja huhtikuun lopussa jatkaa hyvin alkaneella linjalla ja pohdimme tarkemmin mm. veden käyttäytymistä kasviksissa kypsennyksen aikana ja testailemme lisää ratatouillen erilaisia kokonaisuuksia lämpimiksi kasvislisäkkeiksi eri ruoille.