Kysyimme
Nuhevima-projektissa neljän koulun ja paikkakunnan ammattiopistoissa ja
lukiossa opiskelevilta nuorilta heidän kasvisten käytön tottumuksistaan ja
mieluisimmista hedelmistä, vihanneksista ja marjoista. Alustavissa tuloksissa kolmivuotisen
seurannan käynnistyessä näkyy nuorten varsin perinteiset makutottumukset, jotka
viittaavat myös heille tarjotun (koulu)ruoan sisältöön ja perinteisiin. Syksyn erilaisissa
työpajoissa kuitenkin makupalettiin pääsivät niin eksoottisempi wasabirucola ja
härkäpapurouhe kuin lempeämmät bataattisosekeitto tai kesäkurpitsa.
Eniten mainintoja
mieluisimmista marjoista saivat mansikka ja mustikka; hedelmissä
kärkikamppailua käytiin omenan ja banaanin kesken. Mitään suuria yllätyksiä ei
löytynyt myöskään kasviksissa, mitä opiskelijat haluaisivat tulevaisuudessa
maistaa: avokado, karambola, munakoiso ja retiisi löytyvät Suomessa lähes
jokaisen ruokakaupan vihannesosastolta.
Kaivataanko siis
rohkeutta monipuolisemman kasvistenkäytön lisäämiseen kouluruokailussa tai
nuorten vanhempien kauppalistan laadinnassa? Kyselyn mukaan nuoret eivät
vierasta uutuustuotteita tai makuja enempää kuin suomalaiset keskimäärin, mutta
eivät suhtaudu niihin silti erityisen myönteisesti, kuten kolmannes väestöstä
yleensä. Asenteen tutkimiseen käytettiin neofobia-mittaria, jonka mukaan alle
25% vastaajista oli luokiteltavissa haluttomiksi kokeilla ja syödä uusia ruokia
tai välttelevät niitä. Uutuuksia vieroksuvia tai niihin neutraalisti
suhtautuvia on yleensä n. 40% väestöstä.
Kasvisten syönnin määrää
tulisi nuorten vielä huimasti parantaa: ensimmäiseen kyselyyn vastanneista 115
opiskelijasta noin puolet söi vain 1-2 annosta kasviksia päivässä, vaikka
suositus on 5 annosta.
Nuhevima-projektissa
kehitetään ja testataan vuosien 2015-2017 aikana kolmea eri kasvisten menekinedistämismenetelmää
toisella asteella opiskelevien nuorten keskuudessa Turussa, Seinäjoella,
Eurajoella ja Kajaanissa. Projektin koordinoinnista vastaa Turun yliopiston
Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja sitä rahoittaa Maa- ja
metsätalousministeriön Ruokaketju-hankkeet. nuhevima.blogspot.fi, #nuhevima