9.12.2016

NuHeViMan asiantuntija Raija Tahvonen: Ruokapudokkaat oikeille raiteille

Luonnovarakeskuksen tutkimusprofessori Raija Tahvonen toimii NuHeViMa-projektissa asiantuntijana projektin tietopohjaisen menetelmän toteutuksessa. Häntä on haastateltu Luonnonvarakeskuksen artikkeliin ns. ruokapudokkaista. Hänen mukaansa lasten lisääntynyt ylipaino ja vanhusten vajaaravitsemus ovat suomalaisen ruokatodellisuuden ongelmallisia ääripäitä.

Luken artikkelissa hän toteaa, että ravitsemustietouden lisääminen onkin tarpeen, sillä lasten ylipainoisuus on Suomessa jopa lähes kolminkertaistunut viimeisten vuosikymmenten aikana. Vuonna 2008 tehtyjen selvitysten mukaan vain kolmannes peruskoulun seitsemäsluokkalaisista söi päivittäin tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Leikki-ikäiset puolestaan saivat alle puolet lasten suositellusta päivittäisestä kasvis-, hedelmä- ja marja-annoksesta.
 Samat tottumukset seuraavat nuorisoikään. 

NuHeViman kyselyihin tähän mennessä vastanneista ammattioppilaitosten ja lukion opiskelijoista noin puolet söi vain 1–2 annosta kasviksia päivässä, suositusten ollessa viisi annosta. Raijan vetämiä ravitsemusluentoja on toteutettu tähän mennessä Turussa, Seinäjoella ja Eurajoella. Projektin viimeinen luento on syksyllä 2017 Kajaanissa. 
  
Ruokapudokkaiden tavoittamiseksi kehitetyistä yhteistyömalleista on kuitenkin saatu hyviä kokemuksia. Voit lukea niistä lisää artikkelista Luonnonvarakeskuksen sivuilta täältä. (teksti: Päivi Haavisto)