17.10.2016

Kasvikset tutuksi jo nuorena - parannettavaa löytyy etenkin poikien ruokailutottumuksista

Tuore väitöstutkimus löysi paljon parannettavaa etenkin poikien ruokailutottumuksista  (HS 17.10.2016).

"Hedelmien ja kasvisten saantisuositus lapsille on kuusi reilua kourallista päivässä, mutta suomalaislapset jäävät tavoitteessa puolitiehen. Asia ilmenee valtiotieteiden maisteri Elviira Lehdon tuoreesta väitöksestä. Lehto havaitsi, että kasvikset ja hedelmät maistuvat paremmin tytöille kuin pojille.
– Poikien kohdalla kyse on pitkäaikaisesta makumieltymysten kehityksestä. Siksi on syytä pitää huolta heidän kasvisten syönnistään, etteivät erot tästä vielä kasva ja asenteet muotoudu kielteisiksi.

Lehto tutki 11-vuotiaiden koululaisten kasvisten ja hedelmien syöntitottumuksia kymmenestä Euroopan maasta kerätyn aineiston pohjalta. Pro Greens -projektin aineisto oli kerätty vuosina 2009–2010. Mukana oli 8 159 koululaista, joista 934 oli suomalaisia."

Tutkimuksen mukaan hedelmien ja kasvisten syöntiin kannustavilla interventioilla oli ainoastaan hedelmien syöntiä lisäävä vaikutus. Intensiivinen interventio lisäsi lasten tietämystä hedelmien ja kasvisten saantisuosituksista ja vaikutti myös heidän makutottumuksiinsa – hedelmistä pidettiin intervention jälkeen enemmän.

Lue lisää Helsingin Sanomien jutusta täältä 
sekä
Helsingin yliopiston sivuilta täältä